Стара Загора взе участие в третото издание на младежкия научно-космически фестивал "Ало, Космос! Говори България!, който се проведе в София Тех Парк на 29 юни. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Интересни експерименти и демонстрации, провокиращи младежкото въображение съпътстваха програмата.

"Ало, Космос" е фестивал на мечтите на децата, на мащабите и въображението, а това въображение се достига чрез наука и технологии“, сподели за старозагорци д-р Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България, един от организаторите. "Благодарни сме на Стара Загора за участието в третото издание на фестивала. Ние не забравяме, че българската космическа индустрия тръгва от Стара Загора. Не забравяме приноса на града в историята на българската космонавтика, а същевременно виждаме ролята на Стара Загора в бъдещето на космонавтиката. Благодарности, че успяхте да докарате сателита "Интеркосмос – България, 1300“, радваме се на партньорството с Граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлената палата. Силно сме впечатлени от лиофилизираните храни, които се произвеждат при вас. В това виждам един много сериозен бизнес, който може да надскочи пределите на България.“, допълни още д-р Паси.

"Радвам се, че Община Стара Загора и различни организации, припознаха сибитието като значима и важна проява не само за старозагорските ученици и младежи, но и като представяне на града ни на този изключително голям национален фестивал. Щандът ни с няколко шатри бе под надслова "Стара Загора – космическата столица на България“ и "Стара Загора – център на Вселената“. Спътникът, безспорно е "гвоздеят“ на нашето представяне – благодарим на Граждански клуб ЛИПА, че го реновираха, че успяха да го докарат на фестивала, където бе посрещнат с голям интерес от младежите“, сподели доцент, д-р Алексей Стоев, директор на НАОП "Юрий Гагарин“ в Стара Загора. "Специални благодарности към Община Стара Загора за цялостната подкрепа на старозагорското участие, на филиалът на Института за космически изследвания и технологии към БАН“, каза доц. д-р Алексей Стоев.

Освен с атрактивния сателит "Интеркосмос – България, 1300“, на  старозагорския щанд бе демонстрирана космическа работилница за деца, "космически храни“, произведени от старозагорското предприятие за лиофилизирани продукти. Участниците във младежкия фест имаха възможността да наблюдават слънчевата активност със специализиран телескоп. С щандове се представиха Туристическия информационен център към Общината и технологичния фестивал Zara Tech Spring. На събитието присъства и началникът на отдел "Образование“ Станимира Димитрова. Община Стара Загора бе осигурила безплатна възможност за дигитални моментни снимки на желаещите да се снимат пред сателита, както и транспорт с автобуси за деца с интерес към Космоса и иновациите.  

Рени АТАНАСОВА