За пореден път община Стара Загора се обърна към министъра на здравеопазването с искане да придобие 6-етажната масивна сграда в центъра на града, където до преди три години беше настанен АГ-комплексът на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и която е поставена под ключ след пребазирането му в основния корпус на болницата, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В социалните мрежи кметът на общината Живко Тодоров написа:

"Здравейте, приятели! Заедно с Мария Динева - председател на Общинския съвет в Стара Загора, изпратихме писмо до министъра на здравеопазването. С това писмо искаме сградата на бившето вече АГ, която от няколко години е оставена на произвола на съдбата и се руши, да бъде прехвърлена в собственост на общината (възмездно или безвъзмездно). Плановете ни са да изградим в нея модерен общински център за доболнична помощ. Да се надяваме, че ще имаме разбиране от правителството по тази тема" и публикува писмото до проф. Асена Сербезова, в което се настоява близо 7 000 кв. м разгърната застроена площ да бъде предоставена възмездно или безвъзмездно.

Идеята има вече многогодишна предистория. Поредният опит община Стара Загора да получи знаковата за града сграда беше през 2020-а, когато беше направено предложение за замяната на ненужния комплекс срещу задължения на болницата към Общината от малко над 2 млн. лв. Данъчната оценка на сградата тогава беше в рамките на 6.4 млн. лв. без ДДС, а разликата трябваше да бъде покрита от фиктивна продажба на 4 терена, върху които се намират различни сгради на Университетската болница. Терените са с обща площ от малко над 24 дка, оценени на 3.8 млн. лв., показват разчетите.

Тогава предложението на кмета бе подкрепено от 49 съветници, но на няколко пъти принципалът на УМБАЛ в лицето на МЗ с различни министри отказва замяната.

Петър ХРИСТОВ