Община Стара Загора откликна на предложението за подписване на Меморандум за разбирателство с Патентното ведомство на Република България, защото ние даваме предимство на развитието на бизнеса и на стартъпите. Това отбеляза днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев при откриването на Информационен ден във връзка с проекта "Европейска мрежа за автентични градове“, предаде репортер на "Фокус". Събитието се проведе в Регионална библиотека "Захарий Княжески“, то бе организирано съвместно от Община Стара Загора и Патентното ведомство като част от дейностите, заложени в Меморандума за разбирателство, подписан на 5 юни 2024 г.

"Общинска администрация помага изцяло в този значим за бизнеса, за хората и за институциите проект, тъй като борбата с фалшиви стоки и услуги започва да се налага като огромна необходимост“, изтъкна зам.-градоначалникът. Той пожела на добър час на проекта с уверението, че Община Стара Загора ще направи всичко необходимо да популяризира необходимостта всички ние да станем взискателни към произход и качество, да умеем да четем етикета, да обръщаме внимание на опаковката и да търсим знаците на автентичност.

"Ние вече сме представили тези необходимости на срещи със секторите, които общината организира периодично", подчерта Радостин Танев.

Идеята се е зародила още през 2015 г., във връзка с инициатива на Европейската обсерватория за борба с нарушенията в областта на интелектуалната собственост, съобщи координаторът на проекта Стоян Божков. Той е главен експерт в Дирекция "Спорове и административно-наказателна дейност“ в Патентното ведомство.

"Целта е да се осведоми обществеността какви са ползите от интелектуалната собственост и какви са вредите, които фалшивите стоки причиняват не само на бизнеса, а и на редовите граждани. Този проект се заражда от 3 неправителствени организации от страните Италия, Франция и Испания, като те стартират съвместната си кампания, първоначално финансирана единствено от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост“, разкри още Стоян Божков.

Чрез проекта "Европейска мрежа за автентични градове“ се цели осведомяване не само на обществеността, а също така на органите на МВР, Агенция "Митници“ и на съдебната власт у нас във връзка с повишаването на техните знания в областта на интелектуалната собственост.

Първите сертифицирани градове по този проект са София и Пловдив, а в последствие към тях се прибавят още два града – Бургас и Търговище. Стара Загора е петият по ред град.

"Крайната цел е да се изгради една мрежа от автентичности, а именно това да се постигне чрез минимум 45 европейски града, които да са били сертифицирани по този проект“, информираха още от Патентното ведомство.

"Нарушаването на правата върху търговски марки се извършва най-често чрез поставянето на сходен или идентичен знак върху стоки и услуги – знак, който вече е регистриран от своя притежател“, посочи Георги Йорданов, главен експерт в Дирекция "Административно-правни, финансови и стопански дейности“ в Патентното ведомство.

Годишно в Европа се губят между 60 и 80 млрд. евро от нарушаването на правата на търговски марки, а в България стойността е между 500 и 600 млн. евро, което представлява доста голям процент от продажбата на тези стоки, някъде около 20%.

През 2025 г. също в Стара Загора ще се състои семинар, на който също ще бъде детайлно изяснено какво представляват марка и промишлен дизайн, как да се различат оригинална от фалшива стока и какви вреди могат да причинят фалшивите стоки.