Съвместен брифинг на премиера Димитър Главчев и военния министър Атанас Запрянов по повод разбилия се в авиобаза "Граф Игнатиево" учебно-боен тренировъчен чешки самолет L-39 ZA от авиобаза "Долна Митрополия" се проведе преди минути, предава "Фокус". Ето и акцентите:

Премиерът Димитър Главчев:

"При тренировъчен полет във връзка с утрешната демонстрация, която е отменена, са загинали двама офицери пилоти. Съболезнования на семействата, близките, колегите им." 

Министърът на отбраната Атанас Запрянов

"Загиналите са майор, роден през 1973 г., и старши лейтенант, роден през 1996 г. от 12-та база "Долна Митрополия". Съболезнования на близките на загиналите. 

Излетели са в 12,13 ч., в 12,30 са катастрофирали и загинали. Това са инструктурите, които обучават пилоти. Самолетът е технически изправен, направен му е ремонт.

Не можем да коментираме повече, защото тече разследване, очакваме заключението на военна прокуратура."

Командир Ранков:

Изпълнявали са тренировъчен полет, планиран отдавна. Готвили са се от месеци. Многократно е изпълнявана тази задача в Долна Митрополия и днес са участвали в генералната репетиция за утрешното авиошоу. 

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. Близките са информирани, преди да обявим имената официално.

Отлични летци. Майор Димитров е един от най-опитните пилоти в базата. Старши лейтенант Дункин е млад пилот с много добри, отлични заложби, който беше с много надежди за базата. Самолетът е минал тази година капитално възстановителен ремонт. 

Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли че съм малко наказан? Какво очаквате от мен?".

Министърът на отбраната Атанас Запрянов обявява ден на траур утре във военните формирования.