Масови сигнали за неподдържани пътища от снега във Варненско, заляха социалните мрежи вчера. Хората масово се оплакват от пълния хаос.

С големия ми джип се придвижвах съвсем спокойно, никъде не срещнах снегопочистваща техника. Сутринта към Варна, без вятър, международния път беше леден, без следа от обработка, пише човек, който живее в селата край морския град. Той обяснява, че предни години проблемът е бил в отсечките от главния път към малките населени места, който е на поддръжка от общините. Тази година те са чисти, но главния път, който е на подчинение на държавата - в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура", не е чистен.

Това е тежкото наследство на едни дето обещаха "европейско развитие". Но до този момент няма подписани договор със фирми за обслужване на републиканска пътна мрежа (едно пиленце ми каза) и в момента се извиват ръце на областни управители и кметове, обърни внимание там където герберите спечелиха кметските избори драми няма, обяснява друг.

Вчера, описва случката трети, на пътя край Телевизионната кула полицаите не пускаха към Кичево, та всички коли минаваха през нивата покрай Добрева чешма, да ги заобиколят и после пак се качваха на пътя, който беше непочистен, но проходим при зимни условия. Някаква трагикомедия на абсурда, В същото време общинските ни пътища почистени до асфалт.

Същият проблем има и във Варна. Днес кметът Благомир Коцев разкри, че е заварил само един подписан договор за зимно почистване. До сега зимите са били меки и се е плащало след свършена работа - на парче. Сега ще обследваме ситуацията с договорите. Има заложени пари в бюджета на Общината. Те са в размер за по 40 хиляди лева на фирма. Някои от компаниите обаче настояват за по-високо заплащане, тъй като индексация на цените не е правена с години, стана ясно от думите на кмета на Варна.