Софийска градска художествена галерия ще бъде домакин на среща - разговор "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък" с лектор д-р Пламен Петров - изкуствовед и директор на Художествената галерия в Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Събитието ще се тази вечер от 19:00 часа.

Срещата е опит да се хвърли поглед върху експозиционния разказ в къща музей "Дечко Узунов", филиал на Художествена галерия - Казанлък. Ще бъде представен и албум към изложбата: "Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението на художника". Лектор ще бъде Аделина Филева - директор на Софийска градска художествена галерия.

Дечко Узунов, чиито житейски път е започнал на прага между XIX и XX век, е белязан от десетки политически процеси - локални и глобални, няколко войни, от безчет лични и обществени промени и катаклизми, и разбира се от същностни цивилизационни премествания - като откритието на Теория на относителността, антибиотика и телевизията, стъпването на човека на Луната.

Идеята за къща музей "Дечко Узунов" се ражда още в края на 60-те години на миналия век, когато художникът, навлязъл в своята творческа зрелост, при посещението на родния си град, не открива бащиния си дом, в който е израснал и е направил своите първи крачки в света на изкуството. Къщата се е превърнал в руина и заедно с тогавашната административна управа на Казанлък, е взето решение да бъде възстановена по спомени на художника. Така се ражда картината му "Спомен за родната къща", днес една от ключовите творби на автора в колекцията на Художествена галерия - Казанлък.

Организаторите на събитието отбелязват, че на 29 юни в Художествената галерия в Казанлък ще се проведе още една лекция, свързана с живота и творчеството на майстора на живописта Дечко Узунов.