От днес до неделя в Стара Загора ще се проведе уникалният Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Той се организира от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Олег Стоилов, който е един от организаторите, уточни за "Фокус“, че това ще е десета юбилейна година, тъй като миналата година Фестивалът не се проведе заради пандемичната забрана.

В рамките на три дни най-добрите изби на България си дават среща в Стара Загора, а интересни и нови кулинарни продукти ще направят своята премиера. Всяка година международното участие се засилва с традиционно участие на винарски изби от Балканските страни. В последните години винената и кулинарната култура в България бележат впечатляващо развитие и събития от такъв характер се радват на огромен интерес. Фестивалът в Стара Загора, с неговата уникалност и неповторима атмосфера, се очертава като водещ във винения календар на България с голям потенциал за привличане на международен интерес. Сред участниците и гостите ще бъдат представители на винопроизводството, хранителния бранш, хотелиерския и ресторантьорски бизнес, индустриалния сектор, държавни институции и много други гости и ценители на виното и кулинарията.

"Фестивалът тази година ще се проведе на открито на Античната Римска улица в центъра на Стара Загора. Там, сред остатъците от дюкяните на Римската улица, ще бъдат разположени и щандовете на изложителите. Целта на фестивала е заложена и в неговото наименование, а именно на базата на осем хилядолетното културно-историческо наследство на града под липите, да бъде направено събитие, което да даде възможност на посетителите, по нетрадиционен начин – чрез виното, кулинарията и историческите артефакти, да могат да пътуват назад във времето и да видят какво е представлявал градът им тогава. През трите дни, гостите на фестивала ще имат възможност да присъстват на различни изложения, ще се презентират действащи занаяти, атракции от Регионалния исторически музей, ще има и разнообразна музикална програма. В партньорството на РИМ-Стара Загора се опитваме да акцентираме върху някои моменти от културно-историческото наследство. Тази година акцент ще бъде средновековното изкуство и накити, като това е заложено във всички рекламни и информационни материали за фестивала“, каза Стоилов.

Всяка година се включва и международен акцент. Миналата година това беше Турция, а тази ще е Чехия. "Интересното е, че чехите ще участват във Фестивала с бира, а не с вино, което показва, че има голямо разнообразие от събития. Искаме да бъде цветно, различно и всеки да намери нещо за себе си според своите различни интереси. Чехите ще представят и вино, но основно ще покажат специфични техни неща, свързани с бирата. Прогрмата ще бъде много богата и разнообразна", категоричен бе Олег Стоилов.

Рени АТАНАСОВА