Рекорден брой посетители се надяват да съберат на VII Средновековен събор "Помни славата -Туида 2023“ организаторите. "Надявам се тази година да привлечем над 5 000 посетители“, съобщи за "Фокус“ директорът на крепостта Мая Иванова. Тази година за участие са поканени над 200 участници от цялата страна и чужбина. Те  ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство. Посетителите ще могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни. "И тази година фестивалните дни ще бъдат изпълнени с гладиаторски битки, сражения между  тежко въоръжени армии, опитни стрелци. Посетителите ще се запознаят с древни занаяти,  ще видят пазар на роби,  ще могат да опитат вкусни гозби, да облекат подходящи за епохата облекла. Победителите от конкурса който проведохме в началото на годината са наградени с нощувка в  походни юрти и шатри,“, обясни Мая Иванова. 

Средновековният  събор "Помни славата“ се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция - Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Солунски – покровителят на Сливен.

Тазгодишното издание ще се проведе от 6 до 8 октомври. А участници са различни групи за исторически възстановки от страната и чужбина.

 Проявите започват с официално откриване пред сградата на общината в 17 часа и шествие на участниците по пешеходната зона в центъра на града. На следващия ден, 7 октомври в крепостта Туида ще има различни турнири и спектакли, както и концерт на ансамбъл "Българе“. Денят ще приключи с огненото шоу "Пробуждане“ на група "Палячи“.

В неделя са реконструкциите на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти. За гостите на събора ще има открити уроци по средновековни военни изкуства.

Съборът се организира съвместно от Община Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина“.