С пъстро дефиле стартира юбилейното двадесето издание на Международния фолклорен фестивал "Сребърна пафта“ в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“.  Шествието от танцьори, музиканти и певци изпълни площада и централните улици в града под "Хисарлъка“.

Официалното откриване се състоя пред Общинския драматичен театър, а официални гости бяха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов, зам.-кметът Кристиян Иванчов, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“  Емануела Дюлгерска-Миланова, общински съветници.

Международният фолклорен фестивал събра на едно място гости, семейства и приятели от града, страната и чужбина. Това става под патронажа на Община Кюстендил и Народно читалище "Пауталия 2008“. Основен двигател на проявата е Валентин Кенов, председател на читалището и художествен ръководител на фолклорният танцов ансамбъл “Пауталия", който даде началото на тридневната програма.

"За мен е удоволствие да открия този прекрасен празник. Празник на който гостуват наши гости от Молдова, Боливия, Румъния, Сърбия, Украйна, Полша и Казахстан, както и наши гости от цяла България. Един прекрасен фестивал, започнат през далечната 2004 година тогава, когато бях абитуриент. Днес, 20 години по-късно, имам удоволствието да го открия. Благодаря на г-н Кенов за усилията които полага, за търпението което има. Най-вече за устрема на него и на неговия екип“, каза при откриването на фестивала инж. Огнян Атанасов.

Беше посочено, че през годините фестивалът събира професионалисти от цял свят. Имало е гости от четири континента. Той продължава, чрез дейността си, да събира и сближава артисти, зрители и организатори.

Срещите с фолклора и традициите на участниците във фестивала ще продължат до неделя.