Община Русе уведомява, че поради възникнал технически проблем с климатичната система на Автоматичната измервателна станция "Петър Берон" временно няма да бъде възможно да се извършват замервания на качеството на атмосферния въздух в района. Временното прекъсване е необходимо, за да се гарантира, че събираните данни са точни и надеждни, обявиха от общината. 

Повредата е възникнала вчера и незабавно са предприети мерки от местната администрация за нейното отстраняване. Извършва се диагностика на климатичната система, която поддържа необходимите условия за правилната работа на апаратурата. Екипите, отговорни за поддръжката на измервателната станция, работят усилено за възстановяване на редовната ѝ работа, за което гражданите ще бъдат своевременно информирани.

Станцията е разположена в двора на бившето Помощно училище "Петър Берон“ и разполага със система за измерване на ФПЧ и газанализаторна система за 24-часово измерване на бензен и летливи органични съединения (толуен, етилбензен, ксилени: орто, мета- пара- циклохексан, стирен). Данните са интегрирани в локалната компютърна система на станцията, а резултатите са достъпни за гражданите на сайта на Общината.