Спортният министър Димитър Илиев получи подарък картина със символа на Видин "Баба Вида“, която да му напомня за посещението днес в дунавския град, предаде репортер на "Фокус“. Тя му бе подарена от кмета на Видин д-р Цветан Ценков. Димитър Илиев заяви, след обиколката си в няколко спортни обекта във Видин, че с изключение на закритата писта, останалите съоръжения имат спешна нужда от ремонти и от обновяване и изрази загрижеността си от състоянието им.

Видинската гребна база е една от емблематичните гребни бази на България и тя може да се превърне в една от бъдещите локации, където да се провеждат първенства по гребане от различен ранг, сподели д-р Ценков.  Но затова е нужна тя да се ремонтира и обнови, да отговаря на съвременните изисквания за провеждане на състезания.

Димитър Илиев отбеляза, още, че посещението му във Видин е част от инициативата на Министерството да се обиколят всички областни градове и да се изгради активно сътрудничество с общините. Министърът, каза още, че е особено важно, те да чуят и разберат проблемите в областта на спорта от първо лице и да обсъдят заедно със спортните деятели и представителите на общините, възможностите както за финансиране, така и за развитие на спорта като цяло.

Кметът на Видин информира министърът за одобрените проекти по отношение подобряване състоянието на спортни бази и подобряване на условията за развитие на масовия и професионалния спорт. В края на 2023 г. по Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени два проекта на Община Видин – за енергийна ефективност на административните сгради на видинския стадион - в размер на над 1, 788 млн.лв. и на Гребната база - за 1, 41 млн.лв. В държавния бюджет за 2024 година за Общината са заложени средства за проектиране на канал на Гребната база на стойност 126 000 лв.; на футболно игрище, трибуни и външна писта към стадион "Георги Бенковски“ - 127 000 лв. и др. Със средства на Министерството на младежта и спорта в размер на 1, 3 млн.лв., по Национална програма на Министерството на образованието и науката, Община Видин е спечелила проект и започва изграждането на физкултурен салон на ОУ "Иван Вазов“.

Близо 500 000 лв. е финансирането на спортните клубове през изминалата 2023 година в общината, като те ползват спортни имоти общинска собственост безвъзмездно. Общината поема отделно и заплащането на ел. енергията и водата, както и осигурява транспорт на клубовете за участие в различни състезания, допълни още кметът на Видин.

По време на дискусията от страна на спортните клубове бяха поставени въпроси, свързани с възможността възнагражденията на треньорите да бъдат делегирана от държавата дейност по единен разходен стандарт; с модернизация на спортните обекти; с въвеждане на външно оценяване на физическите качества на учениците от 4 и 7 клас и др.