В Кюстендил успешна стартира поредното издание на "Крос Кюстендил“, предаде "Фокус“. Спортната инициатива, събрала малки и големи в града под "Хисарлъка“, се проведе на площад "Велбъжд“. Организатор на проявата е атлетката Цветелина Кирилова и нейния едноименен клуб, със съдействието на Община Кюстендил.   

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов беше гост на Атлетически крос "Кюстендил“. "Радвам се, че съм днес с вас в този красив български град и ви поздравявам от името на Министерството на младежта и спорта. Бих искал да благодаря на всички организатори, които със сигурност с не малко труд и отдаденост, реализират този спортен празник“, заяви Андонов по време на церемонията по откриването на надпреварата.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов също поздрави участниците и организаторите на състезанието. "Винаги съм харесвал кросът, защото насърчава масовият спорт. Масовият спорт е изключително важен за това, нашите деца да растат здрави и да бъдат усмихнати. Пожелавам на всички състезатели да финишират, да нямат спортни травми, успех на всички“, каза инж. Атанасов.

Гост на спортната проява беше и Георги Александров, президентски съветник. "Тук сме за спорта и за децата. В българската образователна система има един предмет, той се казва "Физическо възпитание“. Той възпитава нашите деца от ранна детска възраст. Опитайте се да дадете това на децата си и те ще бъдат много по-ползотворни, силни и здрави хора“, каза Георги Александров.

Организаторът Цветелина Кирилова заяви, че в Кюстендил всичко се случва по най-хубавия начин.

В атлетическата надпревара, включваща стартове на шосейно бягане на 5 км за мъже и жени, 1 км за няколко възрасти при подрастващите, се проведе със старт-финал на площад "Велбъжд“ в Кюстендил. Победители в най-дългата дистанция станаха националната рекордьорка на 10 000 м, полумаратон и маратон Милица Мирчева и Иво Балабанов.