"Спортен Икар“ за пробив в световния спорт получи видинчанката, световна шампионка по кану-каяк и олимпийка Йоана Георгиева, предаде репортер на "Фокус“.

За състезателката на видинския клуб по кану-каяк "Бдин 77" Йоана Георгиева, това е поредно отличие, след най-успешната в спортната й кариера година. Възпитаничката на треньора Цветан Иванов получи спортния Икар от Фондация "Български спорт" на тържествената церемония преди ден в гранд хотел "София“, която събра олимпийски, световни и европейски медалисти, заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.

През спортната 2023 година видинската състезателка спечели два медала - златен и сребърен, от Световното първенство по кану-каяк за жени до 23 години в Италия и заслужи квота за Олимпийските игри в Париж от първенството на планетата за мъже и жени в Германия. За своите постижения Йоана Георгиева бе отличена с Икар за "пробив в световния спорт". Наградата ѝ бе връчена от Весела Лечева, председател на Стрелковия съюз и член на Българския олимпийски комитет.

Фондация "Български спорт" отличи спортисти в осем категории. Церемонията уважи председателят на БОК Стефка Костадинова, ръководители на спортни федерации, много световни и олимпийски шампиони и медалисти, както и легенди на българския спорт, сред които Весела Лечева, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, Илиана Раева, Мария Петрова.