Днешното издание на предаването "Цветовете на Пловдив" посвещаваме на една личност, оставила трайна следа у нас. Това е Златю Бояджиев, считан за един от най-самобитните български художници на XX век. Той е създал безброй шедьоври в българската живопис.

Тази година отбелязваме 120 години от рождението на Златю Бояджиев. 

По този повод в Пловдив се подготвят редица прояви. Ще бъде показана изложба с непоказвани творби на Златю Бояджиев, ще бъде представен албум с портрети от Златю Бояджиев, съставен от Димитър Пампулов, както и документален късометражен филм "Художникът Златю Бояджиев", създаден през 1961 г.

Но интересното ще бъде при нас, защото днес ще чуете внука на Златю Бояджиев, колегата журналист Златин Бояджиев в интервюто, което направи Велизара Ангелова.

Ще чуете още и уредничката на къщата–музей на Златю Бояджиев – Валя Ангелова.

Те ще ни разкажат интересни неща за големия наш художник. 

А причините да говорим за Златю Бояджиев са много. Освен картините му, неговата лична история вдъхновява и служи за пример и кураж в трудни моменти. Когато той е на 48 години преживява нещо страшно, но не се отказва да рисува и да живее, а продължава да твори с лявата си ръка и преминава през своя втори творчески период.

Слушайте ни на честота 89.9 MHz, по Радио "Фокус", във вторник, 10 октомври, от 14.00 до 15.00 часа. 

Автор и водещ на предаването е Цветана Тончева.