Интересна дискусия си заформиха благоевградчани в социалните мрежи, видя "Фокус".

В групата "Духът на Джумаята" потребител пита колко и къде са били чешмите с минерална вода в областния център. Под публикацията десетки благоевградчани посочват различни локации, един от тях пък разказва какво се е случило и защо част от тях са пресъхнали.

Ето част от коментарите:

"По спомени на мама, която е на 80 години, някога е имало чешми - на мястото на днешния бучиниш (до преди 15 години Пералната баня - под Часовника), на Джамията (някой беше писал горе за днешна ул. Иван Рилски), на днешна улица "Трети март" - при музикалния магазин (ул. "Септемврийска"от детството ми) и срещу Владишкото - под стадиона. А някога (по спомени на дядо ми, които майка ми помни - тоест от 30-те години на миналия век) е имало и една непосредствено до Часовника (точно над стълбите днес)."

"Изпреварихте ме господине с този въпрос. Не знам дали е градска легенда или истина, но при строителството на стадиона е имало взривни работи. Според някои това е причината да пресъхнат част от минералните чешми в Благоевград. 

Знам освен посочените в коментарите и за една при Монопола. Някъде на ул. "Петко Д. Петков". Ще е интересно да видим коментари в тази насока."

"Аз живея близо до Банята и помня две: Едната - зад банята, от страната на "денонощния" и другата - срещу нас, до Калабаковата къща на ул. "Св. Ив. Рилски" (бивша "Толбухин" ). Баба всяка вечер ходеше с 2 кофи да пълни вода за къпане на мен и сестра ми."