Спокойно и в конструктивен дух преминаха консултациите за определяне на съставите на Районните избирателни комисии в 16-и и 17-и многомандатни избирателни райони на Пловдив-град и Пловдив-област. Те бяха свикани днес от областния управител на Пловдив проф. Христина Янчева във връзка с предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Политическите партии дадоха своите предложения, но не успяха да постигнат консенсус за разпределението на ръководните позиции и в двете районни избирателни комисии.

Коалиция "ГЕРБ-СДС“ предложи за председател на 16 РИК Пловдив-град  Калоян Сухоруков, който има опит от поредица местни и национални избори. Кандидатурата му беше единодушно приета от участниците в преговорите, но не бе постигнат консенсус за заместник-председателските места.

Кандидатурите за  секретарското място в 16 РИК-Пловдив град са три: Коалиция “Продължаваме Промяната-Демократична България“ предложиха за поста Ангел Първановски, от ПП “Възраждане“ издигнаха Бистра Запрянова, едното крило в ДПС предложи кандидатурата на Моника Сали.

Коалиция "БСП за България“ се отказа от места в ръководството на 16 РИК-Пловдив град.

Ръководните места на 17 РИК-Пловдив област също ще се определят от ЦИК, след като политическите партии отново не се споразумяха. За председателското място бяха предложени две кандидатури – на Янко Радунчев ("ГЕРБ-СДС“) и на Петя Генова (ПП “Възраждане“ ).

За секретарското място кандидатурите също са три. От Коалиция “БСП за България“ предложиха за поста Добромир Алексов, от Коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България“ издигнаха Стоян Мемцов, а едното крило на ПП "Движение за права и свободи“ предложи Радина Петрова.

Мурат Ферад (ПП "ДПС“) и Янко Тричков (ПП "Има такъв народ“ ) пък бяха единствените кандидатури за заместник-председатели. Беше постигнато общо съгласие комисията да има четирима заместник-председатели.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са шест – председател, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК –  6 места за Коалиция "ГЕРБ-СДС“, 3 места за Коалиция "Продължаваме промяната Демократична България“,  3 места за ПП "Възраждане“, за ПП "Движение за права и свободи“ – 2,  Коалиция "БСП за България“ – 2 и 1 място за ПП "Има такъв народ“.

ЦИК ще определи окончателно ръководствата на двете Районни избирателни комисии в Пловдив и областта.