Спокойно е преминал процесът с тестването на учениците в област Сливен за COVID-19. Директорите на училищата са създали необходимата организация според изискванията. Осигурен е бил достъп на родителите, които са искали да наблюдават процеса. До момента няма подадена информация за положителни ученици и учители с ковидна инфекция. Това съобщи пред журналисти Кристиана Станкова - началник на Регионалното управление на образованието, предаде Радио "Фокус" - Сливен.

Станкова посочи, че в общините Сливен и Нова Загора в първия учебен ден от седмицата са тествани 55% от учениците, или общо от 10 561 ученици в класовете от 5-ти до 12-ти са преминали през тест 5 829.

"Надяваме се следващата седмица този процент да нарасне и повече ученици да пожелаят да се завърнат присъствено в училище", каза още началникът на РУО.

По думите ѝ през изминалата седмица от общо 7 760 ученици от начален етап са тествани за коронавирус 3590 деца от общините Сливен и Нова Загора.

В общините Котел и Твърдица поради намалената заболеваемост учениците се обучават присъствено, без да се налага тестване, уточни Станкова.

В клас в двете общини учат 1335 ученици от началния етап на обучение и 2900 ученици от 5-ти до 12-ти клас.

На този етап тестове за COVID-19 в областта са осигурени на всички, според заявените от директорите на учебните заведения.

"Резерв има в РУО - Сливен. Очакваме още тестове, така че процесът е обезпечен", допълни Станкова и добави, че процентът на учителите с необходимия зелен сертификат в Сливенско се повишава и вече надхвърля 50.