В спокойна обстановка започна  изборния ден в Кюстендилска област, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Кюстендил. Предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойното му протичане.

За нарушения, свързани с избирателния процес и права на гражданите, в Кюстендилска област, гражданите могат да сигнализират  на e-mail: odc.kyustendil@mvr.bg  и на телефони: 078/557323 и 078557202 - ОДМВР и РУ Кюстендил; 0701 51323 - РУ Дупница; 070262112 - РУ Бобов дол; 07054 2012 - РУ Рила. 

Създадена е организация и в звената на сектор  "Български документи за самоличност“ в ОДМВР и в РУ в областта за издаване на  удостоверения  на граждани, чиито документи са  изгубени, откраднати, повредени, унищожени  и лични карти и документи с изтекъл срок, за да могат да упражнят  правото си  на вот.

Напомняме: За да бъде издадено удостоверение, е  необходимо гражданите лично да подадат искане в ОДМВР  или в районните управления в Дупница, Бобов дол, Рила . Работното време е от 8.30 до 19.00 ч.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите,  се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.