Спипани по време на кражба. Арестуваха пернишките автоджамбази Пуйката и Войника. При съвместна спецоперация на СДВР с Първо районно управление и Сектор "Специални тактически действия" тази нощ в София са били заловени две от знаковите фигури на ъндърграунда, предаде репортер на "Фокус" от брифинг на СДВР.

Двамата са добре познати на органите на МВР и са били осъждани и преди.

"В хода на провеждането и непосредствено след противозаконно отнемане на лек автомобил са задържани две лица от активния криминален контингент, влияещ във голяма степен на средата на сигурност по линията. Едното лице е 46-годишният с прякор Пуйката, известен на органите на МВР с кражби на  автомобили, взломни кражби, въоръжени грабежи, участие в организирана престъпна група. Второто задържано лице е 44-годишният - Войникът, известен също на органите на МВР с кражби на автомобили и подкупи", разкри гл. инспектор Николай Пелтеков.

Престъпниците са хванати по време на кражба на лек автомобил, като в тях са намерени специални устройства, спомагащи кражбата.

"По време на задържането им в ползвания от тях автомобил и помещенията са намерени вещи, с които се извършват кражби на автомобили и заглушители на проследяващите автомобилни устройства", добави още инспекторът.

Лицата са наблюдавани в дълъг период от време, но в рамките на последния месец започва по-активната работа по отношение на противодействието на престъпната им дейност.

"С колегите от първо районно направихме задълбочен анализ на наличната информация за кражбите автомобили: кои марки крадат, посоки, в които се оттеглят и времето, за което се случва, в резултат, на което планирахме полицейската операция и тя приключи тази нощ успешно", заяви Пелтеков.

Това обаче не единствената успешна операция. Припомняме, че от началото на годината до настоящия момент са проведени 9 на брой полицейски операции по линия на престъпленията, свързани с моторни превозни средства. В хода на провеждането им са задържани 15 лица от криминалния контингент за кражби на автомобили, като 4-ма от тях са задържани неколкократно в рамките на тези месеци. 

Така от началото на годината се забелязва значителен спад при кражбите на автомобили със сравнение на предходните години, отбеляза още Пелтеков.

Велизара АНГЕЛОВА