Два случая на шофиране под въздействието на наркотици установиха органите на реда по Нова година, съобщиха от ОДМВР-Русе.

На 31 декември, около 12:00 ч. екип на сектор "Пътна полиция" е спрял и извършил проверка на лек автомобил на ул. "Дондуков Корсаков" в Русе. В хода на полицейските действия униформените са се усъмнили, че водачът е употребил алкохол или наркотици.

Последвалите тестове с технически средства са показали отрицателен резултат за алкохол, но дрегерът за наркотици е отчел положителна реакция за амфетамин. На водача е издаден талон за медицинско изследване и той е дал проби в медицинско заведение, за извършване на химическо изследване.

Случаят е документиран и предаден на разследващ полицай. Започнато е бързо производство за престъпление по чл. 343б ал. 3 от НК.

На 1 януари 2024 г., около 14:00 ч. в гр. Русе на ул. Ради Иванов, до блок 210, служители на Второ РУ са спрели и извършили проверка на лек автомобил с водач 37-годишен русенец. На място е повикан и екип на пътна полиция, който се включил в проверката.

При извършен тест за употреба на наркотици, уредът е отчел положителна проба за канабис, амфетамин и метамфетамин. Мъжът е бил съпроводен до УМБАЛ "Канев“ в Русе, където е отказал да даде проби за изследване.

По случая е образувано бързо производство с оглед престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.