Спешно почистване на замърсени пътни участъци на територията на Великотърновска и Габровска области разпореди Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица. Дейностите са отговорност на Областните пътни управление по места, затова и техните директори са получили нарочни писма, предаде кореспондент на "Фокус“. Мини сметища са се образували по участъци от пътната мрежа – I-ви, II-ри и III-ти клас. Те трябва да бъдат почистени в срок до 30 ноември.

"Писмата са във връзка с множество установени локални замърсявания в сервитута на пътните участъци, включително пътните отбивки, както и наличието на препълнени съдове с отпадъци (бетонови пръстени), създаващи предпоставки за разпиляване на събраните отпадъци и увеличаване замърсеността на района около тях. Посоченият срок е съобразен с предстоящия зимен сезон, в който дейностите по почистване са значително ограничени. Изискано е своевременно представяне на информация за предприетите действия“, уточняват от РИОСВ – Велико Търново.

През октомври екоеспертите са направили 129 проверки. Съставили са и три акта. Първият- за неводене на отчетност по отпадъците. Вторият акт е на дружество за това, че не поддържа в техническа и експлоатационна изправност и не осигурява непрекъсната нормална експлоатация на пречиствателната станция, което е нарушение на Закона за водите. По този начин е допуснато заустване на непречистени отпадъчни води в река Дряновска от дейността на производствената площадка. Третият акт е на земеделска кооперация за нарушаване на Закона за биологичното разнообразие – за разораване и засаждане със земеделска култура в поземлен имот в землището на с. Хаджидимитрово, общ. Свищов, представляващо фактическа промяна на начина на трайно ползване – от пасище в обработваема земя, в нарушение на забраната, въведена със заповедта за обявяване на ЗЗ BG0000233 "Студена река“.

"През отчетния период не са издавани наказателни постановления. Сключено е едно споразумение по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), между наказващия орган и нарушителя, на обща стойност 1400 лв.“, казват още от РИОСВ.