Спешна нужда от кръв обяви МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Плазмата е необходима за пациент, настанен в местната лечебница. Мъжът е с рядка кръвна група, предстои му тежка операция и именно заради интервенцията е нужно голямо количество кръв.

Апелът отправи в социалните мрежи началникът на Отделението по реанимация д-р Сибила Маринова, която уточняват в своя пост, че близките на пациента не са подходящо за кръводарители. Тя призовава всеки, който е здрав, не приема медикаменти, има възможност и желание, да помогне.

Необходимата кръв е от група АБ (-). в Отделението по трансфузионна хематология имат нужда от кръв от всички групи, така че всеки, който може е "Добре дошъл!“.

От болницата припомнят, че кръводарител може да стане всеки здрав човек на възраст между 18 и 63 години, с тегло над 50 кг. Самата процедура не трябва да се случва на гладно, а след пълноценна закуска. Преди кръводаряването се попълва въпросник относно здравословно състояние, преглед и личен разговор с лекар. Целият процес трае около 30 минути.

Дареното количествено кръв се възстановява за около едно денонощие, а качествено за 3-4 седмици.