Ученици от Х клас, специалност "Спедиция, транспортна и складова логистика“, професия "Спедитор-логистик“ от Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев“ в Свищов участваха в петото издание на "Дни на сини кариери“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Свищов. Инициативата се е провела изцяло онлайн. Нейни с организатори са: Морски клъстър България, Българска морска камара, Технически университет - Варна, Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ и Колеж по туризъм към Икономически университет - Варна.

В рамките на форума младите хора научиха за синята икономика, за нейния настоящ и бъдещ потенциал, за развитието на традиционните за страната сектори и връзката им с нови технологии като роботика, дигитализация, прилагане принципите на кръговата икономика.

Десетокласниците се запознаха с професиите и изискваното образование на капитан и главен механик на кораб, корабен агент и спедитор в морския транспорт, инженер-проектант и инженер-технолог, проектен мениджър по корабостроене, както и с дейността на други брегови специалисти. Научиха за необходимите качества, които човек трябва да притежава, за да упражнява "морска“ професия. Особено полезна за учениците беше информацията за възможностите за образование и реализация в областта на сините кариери.