По повод Деня на българската община - 12 октомври, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към служителите от администрацията със специално поздравление и една изненада. Всеки служител получи малък сувенир с послание, което гласи "Обичай Ловеч!, съобщиха от Общината.

В поздравлението се казва:

"С този жест напомняме, че цялата енергия, талант и труд на нашата администрация е насочена в една цел – благоденствието на Ловеч. Това не може да стане без обич. Считам, че за осем години сме показали тази обич, защото постигнахме много. Няма сфера в социалния, обществения, икономическия и културния живот на общината, в която да не е направена крачка напред. Ето защо имаме самочувствието, че живеем и работим в една развиваща се община."

Припомняме, че специалният статут на този ден идва от решение на Министерски съвет от 06.10.2021 г. по предложение на Националното сдружение на общините в Република България. Но отбелязването на 12 октомври като Ден на българската община бе инициирано от делегатите на III Общо събрание на НСОРБ, на 18 юни 1998 г. в Благоевград.

Това е една силна традиция, която свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление, като заслужено признание за стабилността и авторитета на местната власт. Празникът отдава почит и уважение на служителите от общинската администрация, поставени в услуга на жителите за решаване на всички текущи задачи, на кметовете на кметства и кметските наместници. Те са главна опорна на хората в по-малките населени места, на общинските съвети - изразители на волята на гражданите и органи на местното самоуправление, на кметовете на общини като гарант за демократичното развитие на общността. Затова са особено важни активните граждани - както за провеждането на активни местни политики, така и като коректив - незаменим компас в работата на всяка институция.

Честит ден на българската община и на местното самоуправление!