От тази сутрин на територията на ОДМВР-Кърджали започна специализирана полицейска операция за предотвратяване на престъпления, свързани за политическите права на гражданите. В операцията са включени сили на Криминална, Икономическа и Охранителна полиция, разследващи полицаи, експерти от сектор "Научно-техническа лаборатория“ и служители на Зоналното жандармерийско управление, съобщи на брифинг комисар Атанас Чотров, началник на отдел "Охранителна полиция“ в ОДМВР-Кърджали.

Действията на полицията и жандармерията са насочени към рискови обекти и лица, които притежават ресурс за евентуално влияние върху вота на гражданите. По време на операцията се извършват проверки на заложни къщи, обекти, в които се предлагат дърва за огрев, хранителни магазини, предлагащи стоки на вересия, лица, за които има информация, че разполагат със значителни финансови средства и с възможност да осъществяват лихварска дейност.

В последните дни са проверени 13 заложни къщи, игрални зали и офиси за бързи кредити. Съставен е един протокола с предупреждение по Закона за МВР на лице, за което има данни, че може да упражни въздействие върху граждани за вота.

До момента има подаден анонимен сигнал, че лице оказва влияние на жители на 2 села в община в областта да гласуват в полза на определена политическа сила. По случая е образувана преписка и се работи активно по проверка на твърдените данни в сигнала, информират от полицията.