За времето от 8.30 до 10.30 часа, на контролна точка в близост до Видин, по метода на широкообхватния контрол, се проведе специализирана комплексна операция за контрол на участниците в движението. Това обяви пред журналисти при старта на операцията главен инспектор Владимир Герасимов, началник сектор "Пътна полиция" - Видин. Той уточни, че проверките се извършват от екипи на териториалните структури на МВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП). Проверките се извършват по метода на широкообхватния контрол и са организирани от Министерството на вътрешните работи (МВР).

Водачите бяха спирани и отклонявани за проверка към инспекторите, които извършваха комплексна проверка, видя репортер на "Фокус“. Екипите провериха 42 моторни превозни средства. За констатираните нарушения по Закона за движението по пътищата служителите на МВР съставиха четири акта и 11 фиша. Служителите на АПИ съставиха три акта за претоварване на МПС, съобщиха от пресслужбата на ОДМВР-Видин.

 "За втори път през текущия летен сезон извършваме контролни действия с екипи на други институции“, каза още главен инспектор Владимир Герасимов и уточни, че съвместните проверки ще продължат и занапред.

Полицейските служители контролираха спазването на правилата, свързани с използването на обезопасителните колани - в това число от пътниците на задната седалка в автомобилите, от пътниците в автобуси и микробуси, както и използването на обезопасителните системи за деца. Активните проверки имат за цел и недопускане на неправоспособни да управляват МПС, както и недопускане на шофиране на МПС от водачи, употребили алкохол или под въздействието на наркотични вещества. В хода на операцията инспекторите от другите институции следяха за правилния превоз на пътници и товари, недопускане на претоварване на превозните средства, спазване на времето за почивка от водачите на автобуси и камиони, редовност на документите на превозвания товар и др.

Операцията цели повишаване на превенцията срещу нарушителите на правилата за превоз на товари и правилата за движение по пътищата и има за цел да се покаже на обществото как да  на едно място може да се извършва комплексна проверка. Как  могат на това място да са съсредоточени повече служби, с контролни функции и как те могат да си взаимодействат и да работят в синхрон, допълни Владимир Герасимов.