В Отделението по неонатология в "МБАЛ-Добрич“АД на 11 юли от 10:00 ч. Фондация "Докова и Доков за бъдеще“, ще направи дарение на специализирана апаратура - "Инкубатор за новородени Isolette C 2000“, от най-висок клас, доставен от фирма "Дрегер", на стойност 15 500 лв. Това съобщиха от лечебното заведение.

Кувьозът е проектиран да осигури безопасно, контролирано пространство за живот на бебетата, докато жизнените им органи се развиват. Без тази специално контролирана среда много бебета не биха могли да оцелеят, особено тези, родени няколко месеца преждевременно.

Отделение по неонатология е единствено за град Добрич и област Добрич. В отделението се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в Отделение по акушерство и гинекология (ОАГ) в "МБАЛ-Добрич“АД, както и тези със забавена послеродова адаптация от ОАГ- Балчик и Каварна. Ежегодно броят на преминалите през отделението новородени и недоносени бебета е приблизително 850. През Интензивен сектор на Отделение по неонатология преминават около 120 деца годишно, нуждаещи се от интензивно лечение.