Специалистите от Спасителния център на Зоопарк Варна направиха нещо много хубаво. След като се погрижиха за пострадала птица, днес те я върнаха на свобода.

Вижте какво пишат от Спасителния център: Здравейте, приятели! Знаете ли кога "измерваме“ щастието на една птица? В полет, разбира се! Когато видим попаднала птица в нашия Спасителен център за диви животни, основното нещо към което се стремим е да видим пациента отново да лети свободен.

Такъв е днешния случай. Обикновен мишелов (Buteo buteo) попадна при нас със счупено ляво крило. По време на лечението не знаехме, дали птицата ще може отново да полети, но се надявахме на най-доброто.

Е, понякога волята за живот е по-силна дори и при лоша прогноза, защото този пациент се възстанови напълно и след рехабилитация беше успешно освободен в защитена местност "Ятата" край Варна. При освобождаването поставихме идентификационен пръстен на птицата, който може да ни помогне при събиране на данни за миграционните пътища и разпространението на вида по нашите земи.

Спасителният център рехабилитира болни, пострадали и осиротели диви животни от защитени видове. Използвайки различни методи на образователен подход, ние апелираме върху защитата и опазването на родната природа и съхранението на деликатните ни екосистеми. Повече за него, както и полезни съвети, може да намерите ТУК