През летните месеци хиляди туристи от България и съседни на нас държави избират да прекарат лятната си почивка на море в Гърция. За достигане до крайната си дестинация най-често те решават да преминат през граничен пункт "Кулата“, което почти ежедневно създава предпоставки за образуването на километрични колони от автомобили.

В интервю за "Фокус“ туроператорът Здравка Чимева каза, че всъщност най-натовареният ден от седмицата е събота, по-спокойно пък се преминава към Гърция в сутрешните часове в сряда и неделя.

Експертът по организиран туризъм обясни, че действително задръстванията са много неприятни, като те са не на самия пункт, а километри преди него.

"Самият пункт, самото КПП много бързо обработва документите. Въпросът е да успееш да се добереш и да стигнеш до граничния пункт. За съжаление има само две трасета. По принцип се прави коридор, в който трябва да се движат само автобуси и ТИР-ове, но когато има много леки коли, което е нормално, всички влизат и в трасето на автобусите и ТИР-ове. Това е много неприятно и бави автобусите да стигнат на самия пункт. Пак казвам – обработката на документите, особено при организираните екскурзии с автобуси, става много бързо. Леко забавяне има единствено, когато се пътува с малки деца, за които трябват декларации“, каза още тя.

От думите на Здравка Чимева стана ясно, че според шофьорите, които добре познават пункта, е необходимо да има поне още един коридор, който да е за автобуси и тежкотоварни автомобили.

"Явно е, че технически това е невъзможно, поне на този етап. В момента, в който леката кола влезе в коридора на автобуса и ТИР-а, става задръстване. В събота преминаването е много проблено, в сряда и неделя е по-спокойно. Необходимо е експерти по транспорт да се заемат с този въпрос и да се намери решение, защото нали разбирате, че е невъзможно, когато след един ТИР влязат 20 коли, след това автобус, след това пак леки коли, то автомобилите няма как да се отбият на ляво или на дясно“, коментира Чимева.

Тя добави, че миналата година преди ГКПП "Кулата“ е имало разпределителен пункт, чрез който леките коли не са били допускани да минават през трасето на автобусите и товарните коли.

"Има вариант, но пак казвам – това трябва да се реши технически“, допълни тя в заключение.