Община Казанлък спечели финансиране по предложение за изпълнение на инвестиция "Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на Община Казанлък – Етап 2", предаде репортер на "Фокус". Изпълнението му ще осигури енергийна ефективност на системите за външно изкуствено осветление на 14 населени места в Община Казанлък - с. Голямо Дряново, с. Горно Изворово, с. Горно Черковище, с. Долно Изворово, с. Дунавци, с. Енина, с. Копринка, с. Кънчево, с. Овощник, с. Ръжена, с. Средногорово, с. Хаджидимитрово, с. Черганово и с. Ясеново.

В проекта е включена замяна на съществуващите живачни лампи с високо налягане, натриеви лампи с високо налягане и компактни луминисцентни лампи, с нови светодиодни осветителни тела и допълване на местата, където има стълбове без осветители. При изпълнението на дейността няма да се променя съществуващата електрическа мрежа и съоръжения за улично осветление.

Новите светодиодни осветителни тела са с по-малка консумация на електроенергия и по този начин се намалява общата консумация на цялата осветителна система, респективно се облекчава електропреносната мрежа. Предвижда се и поставяне на нови паркови осветители за с. Голямо Дряново.

В обхвата на проекта се включва и въвеждане на интелигентна, цифрова система за управление, контрол и мониторинг на уличното осветление, което включва поставяне на нови табла за управление в 14-те населени места. Чрез нея ще се оптимизират разходите по обслужване на уличното осветление и ще се създаде възможност за постигане на допълнително пестене на електричество. Обновяването на системите за външно изкуствено осветление започна от Казанлък, Шипка, Крън и Розово в първи етап.

Вторият етап е продължение на поетите ангажименти на Община Казанлък към жителите ѝ. Модернизацията на осветлението и енергийната му ефективност е приоритет на Община Казанлък и е една от основните промени, които гражданите заявяват, че желаят, като трайно подобрение на условията на живот в община Казанлък.