Животът на 63-годишен мъж, на когото е отказано лечение в няколко болници във Великотърновска област, спасиха в Горна Оряховица. На плевенчанина е извършена хирургическа операция с висока степен на сложност, уточняват за "Фокус“ от МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в железничарския град. Лечението на пациентът продължава, като състоянието му вече е стабилно и вън от опасност, допълват от болницата.

Преди седмица в Отделението по хирургия постъпил пациент, който след прекаран инсулт получил трайни контрактури на крайниците (състояние, характеризиращо се с ограничена ставна подвижност заради непроизволно напрягане на мускулите и невъможност за извършване на движения). Мъжът, който е от град Плевен, не можел да се обслужва сам и дори да пие вода, коментират от отделението. Той се нуждаел от спешна хирургична намеса, тъй като бил с инфектирана подбедрица и ходило заради декубитална рана, довела до отворена глезенна става. Пациентът вече бил върнат от няколко лечебни заведения в областта, въпреки че тежката инфекция застрашавала живота му.

"Една седмица го подготвяхме за ампутацията с антибиотици и кръвопреливане“, разказа началникът на отделението д-р Пламен Маринов. Вчера екип, ръководен от д-р Маринов, в състав: д-р Стоян Владински, анестезиолог, д-р Мирена Коцева, специализант по хирургия, анестезиологичната сестра Десислава Борисова и операционната сестра Росица Къцъркова, пристъпил към ампутацията. Сложността идвала от това, че мъжът бил скован в ембрионална поза, с прибрани към корема крайници, заради схванатите мускули. Епидуралната анестезия била поставена много трудно, заради изкривения гръбначен стълб. Хирурзите разгънали частично десния крак и извършили ампутация на ниво бедро, за да спасят живота на пациента.

"Той бе приет с декубитална рана - отворен глезен, с невъзможност за реконструкция. Операцията беше наложителна и животоспасяваща, тъй като съществуваше опасност от преминаване на инфекцията в гангрена и сепсис“, обясни хирургичното решение д-р Маринов.

Операцията е продължила около час и двадесет минути.

Случаите на тежки диагнози, специфични и редки медицински казуси, усложнени заболявания, в т.ч. и онкологични, не са рядкост за горнооряховската болница, която обслужва населението от няколко общини. От началото на годината в Отделението по хирургия са извършени 316 операции, от които големите интервенции са 30, средните - 76, а малките - 210.