Спасиха от пожар 100 декара смесена гора край павликенско село. От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че сигнал за инцидента е получен малко след 10:30 часа, предаде кореспондент на "Фокус“. Горяла е суха трева в землището на Бутово. Пожарът, предизвикан от човешка небрежност, е потушен от екип огнеборци от Полски Тръмбеш. Данни за пострадали и материални щети няма.

През денонощието на тел. 112 са получени още четири обаждания за пожари. Горели са дърво в Паскалевец, отпадъци в Полски Тръмбеш, суха трева в къща в село Писарево и в село Царевец. Нито едно от произшествията не е предизвикало сериозни последствия.

От Националния институт по метеорология и хидрология предупреждават, че за днес 14 юли във Великотърновска област е в сила предупреждение от втора степен за опасно горещо време. Температурите ще надвишават 33-35 градуса. Затова и на места в региона са в сила червен и оранжев код за опасност от възникване на пожари в горски и полски масиви. Тези произшествия са характерни с бързото си развитие и разпространение на големи площи. Гасенето им изисква голям ресурс от сили и средства и голям диапазон от време за пълното им потушаване особено в труднодостъпни местности. Към момента се активира и прибирането на реколтата от засяти есенници, което допълнително усложнява пожароопасната обстановка. Вероятността да възникне пожар в житен масив и да се пренесе в гората е значителна.

От РД "ПБЗН“ съветват всички да са изключително внимателни при ползване на открит огън.

Луиза ТРАНЧЕВА