Осем сухоземни костенурки са спасени и освободени в естествената им среда след съвместна акция на експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите – Хасково и полицаи, съобщиха от РИОСВ.

Спасителната акция бе проведена след като регионалната екоинспекция се е самосезирала въз основа на получена информация за вероятно незаконно улавяне и притежаване на сухоземни костенурки.

При проверката на място в двора на частен имот в с. Узунджово, бяха открити в заключена клетка осем сухоземни костенурки.

Те са иззети и пуснати на свобода в природата при подходящи за тях условия.

Държаните на затворено и в нетипична за тях среда сухоземни костенурки много често получават необратими травми, които след това ги правят непригодни за живот в естествената им среда.

Най-често се износват ноктите на крайниците им, защото са се придвижвали по твърда настилка, корубата изтънява в резултат на приемането на неподходяща храна и редица други увреждания, от които костенурките страдат.

Съгласно българското законодателство сухоземните костенурки са защитени на територията на цялата страна. Забранени са всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

И двата вида сухоземни костенурки – шипобедрена и шипоопашата, които се срещат на територията на страната, са световно застрашени видове, чието унищожаване или повреждане е престъпление по Наказателния кодекс. Поради тази причина е образувано досъдебно производство.