Сондажи за търсене на подземни води стартираха в края на миналата седмица в свищовското село Хаджидимитрово. От Община Свищов уточняват, че дейностите са започнали от местността Корудере. Те се правят в близост до съществуващ дренаж, където са установени индикации за наличие на подземни води в геофизичните профили, предаде кореспондент на “Фокус". Сондажът ще е с дълбочина до 150 метра, обсаден с метална колона Ф168 mm, а сондажната конструкция – с диаметър на сондиране 152 mm. За изграждане на кладенеца се използва технология за въздушно-ударно сондиране.

В опит да се справят с проблема местната администрация и ОППК “Победа 93" се споразумяха да търсят съвмемстно алтернативи за решаване на водната криза в Хаджидимитрово. По задание на ОППК "Победа 93“ бяха извършени експертни теренни проучвания, с цел изясняване на хидрогеоложката среда за изграждане на вододобивно съоръжение на територията на селото и на база на тях бе направен избор на най-подходящото място за сондажен кладенец.

На фона на това през уикенда жителите на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена отново излязоха на протест с пътна блокада. Недоволството на хората е заради факта, че не се вземат мерки срещу безводието, на което са подложени. Този път затвориха пътя от Велико Търново за Свищов при село Козловец.

Хората заявиха още, че протестите им са безсрочни и ще продължат всяка събота и неделя с пътни блокади.