Нов сондаж за питейна вода започва във великотърновското село Никюп. Очаква се след приключването му локалните водоизвотчници да се увеличат и проблема с безводието да бъде поне частично решен, предаде кореспондент на "Фокус“. Още до края на тази седмица документите ще бъдат подготвени и внесени в "Напоителни системи“. Процедурата е рутинна и стартът на дейностите не зависи от нея. До месец се очаква да са готови и резултатите от самия сондаж. Ако те са успешни, ще бъдат направени и тестове дали водата е годна за питейни нужди. Към момента село Никюп е на воден режим, който бе въведен в началото на септември 2023-а.

Инж. Росен Трифонов, зам.-директор на ВиК "Йовковци“ подчерта, че към момента нито е сигурно дали ще "излезе вода“, нито дали тя изобщо ще е годна за ползване за битово-питейни нужди. Всичко това ще се уточни, след като проучванията приключат.

Хората, обаче, са скептични. Те се надяват държавата да им обърне повече внимание и да се отзове на призивите им да бъдат присъединени към водопровода, който идва от язовир "Йовковци". 

"Паралелно с това продължава да се работи по техническия проект за свързване на мрежата на село Ресен с деривацията от язовир "Йовковци“. Трасето на довеждащия водопровод вече е напълно уточнено, определена е изходната точка. Избран е вариант, който минава през имоти на АПИ, Басейнова дирекция, "Напоителни системи“ и Община Горна Оряховица, за което ще се иска разрешение от Общинския съвет в железничарския град“, обясняват от Община Велико Търново.

От там допълват, че междувременно се обмисля се и изграждането на нова довеждаща тръба от Ресен до село Никюп. Така след изграждането на връзката с язовир "Йовковци“ ще бъдат осигурени необходимите допълнителни водни количества и за двете сега, без това да засяга други населени места по деривацията. Предстои предпроектно проучване за връзката Ресен-Никюп, като приблизителната дължина е около 5 км.

През миналата година в Ресен бяха направени още два успешни сондажа. Водата от новите източници е годна за питейно-битови нужди и се използва захранване на местния резервоар.