Две съдебни инстанции потвърдиха наложена глоба от 100 000 лева за ТЕЦ "Бобов дол“, предаде "Фокус“. Санкцията от страна на РИОСВ – София е обжалвана по съответния ред пред Районен съд – Дупница и Административен съд – Кюстендил, които обаче я потвърждават.

Глобата е наложена след проверка от страна на експерти на РИОСВ – София на централата във връзка със сигнали за силно запрашаване на въздуха от дейността на дружеството. Проверяващите са констатирали емисии от прахообразни вещества от открит "Въглищен склад“ и от фигурата за съхранение на въглища, разположена до водоохладителните кули на централата. ЕК № 1 и ЕК № 3 били в експлоатация.

Констатирано било, че емисиите прахообразни вещества са формирани от работата на автотранспортната техника по повод дейности по транспортиране на въглища от склада.

Оросителната система на открития склад не е работела, нито имало предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества чрез оптимизиране на условията за товарене и разтоварване чрез намаляване на височината на разтоварване, използване на улеи, намаляване на обема на товарните дейности, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване с посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин.

За резултатите от проверката, извършена 20 март 2023 година, е съставен констативен протокол и е наложена санкция.