С концерти в София и съпътстваща фестивална програма в Долна баня и Ботевград, от днес 6-ти октомври до 8-ми октомври 2023 г. ще се проведе Третият Международен хоров фестивал "Момчетата пеят".

Входът е свободен за всичките пет концерта, включително и за гала-концерта в неделя, 8-ми октомври, информират организаторите.

През миналата година в България, отново през месец октомври, в рамките на единствения по рода си фестивал в Европа, гостуваха момчешки хорове от България, Исландия, Чехия и Мексико. Последва второ издание на фестивала в Исландия, на което от българска страна гостува Хора на софийските момчета с диригент проф. Адриана Благоева, гостуването им съвпадна с честването на техния 55 годишен юбилей от създаването на хора. Сега, от 6 до 8 октомври, ще се проведе третото издание на фестивала с участието на хорове от България, Белгия и Швейцария.

Концертите съдържат разнообразна и атрактивна програма с музика от цял свят. Свободният достъп до събитията ще позволи на публиката от София и от двата по-малки града Долна баня и Ботевград да се докосне до хоровото пеене в различни негови тембри и музициране. Момчешките хорови състави ще имат възможност да направят съвместен уъркшоп и флашмоб програма у нас. Като краен резултат, те ще успеят да взаимодействат помежду си и да изградят обща изпълнителска програма, с която да се представят на гала-концерта на фестивала. Двете общи произведения, които ще прозвучат в Концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" са Химна на фестивала "Viva la musica", написан от проф. Адриана Благоева и красивата песен на Стефан Вълдобрев "The boys are singing", специално композирана за фестивала.

Програма на фестивала по дни:

06 октомври /петък/, 18:30 часа

Концертна зала на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София

Откриване на Третия Международен хоров фестивал "Момчетата пеят" с представяне на всички хорове.

Първи фестивален концерт с участието на Хора на софийските момчета с диригент проф. Адриана Благоева и Хора на момчетата от Фландрия, Белгия с диригент Дитер Ван Ханденховен.

07 октомври /събота/, 11:00 часа

Концертна зала на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София

Втори фестивален концерт с участието на Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева" с диригент Милка Толедова и Хора на момчетата от Солотурн, Швейцария с диригент Тобиас Щюкелбергер.

07 октомври /събота/, 16:00 часа

Голяма концертна зала, НЧ "Христо Ботев 1884", Ботевград

Трети фестивален концерт с участието на Хора на софийските момчета с диригент проф. Адриана Благоева и Хора на момчетата от Солотурн, Швейцария с диригент Тобиас Щюкелбергер.

07 октомври /събота/, 16:00 часа

Концертна зала на НЧ "Рила - 1898", гр. Долна баня

Четвърти фестивален концерт с участието на Хора на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова и  Хора на момчетата от Фландрия, Белгия с диригент Дитер Ван Ханденховен.

08 октомври /неделя/, 11.30 часа

Концертна зала на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", София

Закриване и Гала концерт на Третия Международен хоров фестивал "Момчетата пеят" с участието на всички хорове.