Котешко изложение събира за уикенда най-интересните и редки породи в столицата

Изложбата включва както познатите ни бенгалци, сиамци и персийци, така и доста по-редки породи и такива, които навлизат у нас през последните десетина години. Сред тях безспорно е Мейн Кун, наричан още "куче в котешки дрехи" заради благия си характер и вярност към стопаните и децата.

"Мейн Кунът е бавачка за деца", шегува се един от участниците в конкурса, който притежава голям котешки развъдник в Пловдив. Той е пристигнал тук със своя любимец, който е на 4 години и тежи цели 12 кг.

"Това е най-голямата домашна котка. Участвала е в много състезания. Световен шампион е на няколко федерации – австрийската, германската, чешката. Сега ще станем световен шампион и на българската федерация", убеден е неговият собственик.

Друга много интересна порода, която веднага грабва погледа на посетителя заради особените си уши или по-точно тяхната липса, е американският кърл.

"Тя е много рядка и единственото условие е да бъде гледана правилно, обича качествената храна. Иначе почти не боледува", заяви участникът в конкурса, който е довел това приказно мяукащо създание у нас. И тя също като Мейн Куна се привързва доста към хората, споделя БНТ. 

Американският кърл е много нова порода, на около 30 години. В целия свят има около 10 развъдника и това е една от причините да е доста рядка.