За поредна година София се превърна в център на културата с откриването на "Алеята на книгата“. Книжното изложение събира над 140 издателства под куполите на 59 шатри по протежението на бул. "Витоша“ и в парка пред Националния дворец на културата. 

Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга“, откри събитието с думите: "Истинското богатство на книгите е обединението. Истинският празник на книгата е да си дадем време за четене, а времето за четене е време за промяна“.

Алексиева представи най-новата инициатива на Асоциацията - фестивалът за нехудожествени книги "Наука, изкуство и култура“, който ще се проведе на 14 и 15 септември, представяйки творби в категориите "История“, "Изкуствознание“, "Културен туризъм“, "Себепознание“ и "Етнология", част от богатата културна програма на Алеята.

На официалното откриване присъства вицепрезидентът на Република България - Илияна Йотова, която подчерта значението на четенето за изграждането на свободни и образовани хора: "Четящият човек е свободен, независим. Четящият човек е възпитан, умее да разбира другия, дори когато не приема позициите му. Той не е безскрупулен. Той е толерантен. Затова трябва да възпитаваме децата си да четат и да бъдат добри хора. Образованите и възпитани хора, които живеят с книгите, за книгите и от книгите, ще преборят всичко, което е грозно, всява омраза, разделение и конфликти“.

Министърът на културата Найден Тодоров приветства четящите хора с думите:"Оказа се, че не информацията ни прави умни, а знанието. Откъде получаваме знанието – от книгите. А книгите, освен знание, ни дават и въображение. За мен въображението е най-ценният от подаръците на книгите“.

Кметът на София Васил Терзиев изрази своята благодарност към всички хора в бранша – автори, преводачи, илюстратори, издатели, които през годините са се грижили за запазването и развитието на отношението към четенето, културата и образованието и създаването на грамотно поколение. 

"Това е голямата наша обща кауза“, каза Васил Терзиев.

Сред официалните гости, открили Алеята, бяха председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, кметът на район "Триадица“ Димитър Божилов и доц. Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Всички те подчертаха значението на четенето като основен източник на знание и въображение, както и приноса на "Алея на книгата“ за културното развитие на София.

Гости на събитието бяха Пламен Славов – съветник по културата на Президента на Република България, Яна Генова – заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности“, Пенка Иванова от Министерството на образованието и науката, Калина Иванова - председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, общественици и поддръжници на книгите и четенето.

"Алея на книгата“ ще бъде отворена до 15 септември, предоставяйки на всеки възможност да се потопи в света на книгите и да открие нови литературни хоризонти. Събитието се организира от Асоциация "Българска книга“ с подкрепата на Столична община, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, като е част от Културния календар на Столичната община 2024 г. и Програма "София празнува 17 септември“.