Заместник-кметът на София по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, общински съветници, граждани присъстваха на церемонията пред паметника "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София, където бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Денят на независимостта има странна съдба - честван до 1944 г., забранен и възстановен през 1998 г., каза в слово проф. д.и.н. Веселин Янчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Целенасочените усилия на българския народ тогава и политиката на българските князе са факторите, които правят обявяването на Независимостта. Не случайно Независимостта е прогласена в храм "Свети Четиридесет Мъченици“ във Велико Търново". "България се превръща в пълноправен член на международната общност и се създават условия за постигане на националното обединение. Този акт е сред най-големите постижения в най-новата ни история, който трябва да помним и да се гордеем", отбеляза също историкът.

В програмата участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

Зам.-кметът Яна Генова поднесе цветя на паметника на Независимостта.

Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.