Днес, районната администрация на “Изгрев" ще изпрати протестно писмо до посолството на Северна Македония, което се намира на територията на общината, във връзка с изказването на вицепремиера и министър на транспорта на бившата югославска република Александър Николоски, съдържащи обидни квалификации по адрес на българския народ и Президента Румен Радев. Това обяви кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.

Ето какво пише още Георгиев във своя Facebook профил: 

Недопустимо е висш политик да си позволява публично да обижда суверенна държава и нейните институции още повече, когато от същата тази държава зависи така желаната евроинтеграция за страната му.

Европейският съюз е не само икономическо и политическо пространство, но преди всичко духовно и цивилизационно такова. В общността няма място за ксенофобия, ретроградни политики и псевдо реторика.

Насаждането на омраза към България е десетилетна и адмирирана проява на “правилна линия" в политическото говорене на сърбоманските власти в Скопие, опитващи се да изградят основите на някаква криворазбрана, нова държавност в 21-ви век, “похищавайки" и изкривявайки до неузнаваемост безспорни за целия нормален, изследователски свят исторически, лингвистични и религиозни факти.

Апелираме, българската държава и представителите ни в Европейския парламент, да предприемат необходимите действия в посока преразглеждане на досегашната политическа линия и предизвикване на сериозен дебат в Брюксел, за искрената готовност на РСМ за еврочленство.

Агресията, фалшификациите, ксенофобията и неподготвеността, нямат място в съюз на равноправни, свободни и културно извисени страни.