Продължава разнищването на един фрапиращ случай с много неизвестни. Оказва се, че авария в канализацията е довела до замърсяване на река Новачица, която минава през район "Изгрев" и част от широкия център на София. Припомняме, че преди дни граждани сигнализираха за тежък екологичен проблем. Река Новачица тече силно замърсена, а наоколо се носи задушлива миризма, алармираха очевидци.

Техническият директор на "Софийска вода“ Веселин Димитров заяви, че дружеството изпълнява проект – подмяна на десен слатински колектор. 

"Това е главен колектор за града, който отводнява територията на четири квартала в София – "Дианабад“, "Кръстова вада“, "Витоша“ и "Студентски град“. Съоръжението е сложно и с голям водосбор. Това, което налагаше изпускането на води беше изпълнението на тези ремонтни дейности“, допълни той пред NOVA.

По думите му екипът е разгледал всички възможни алтернативи, чрез които може да се изпълни обектът с минимално изпускане на води в реката. "Това, което постигнахме, е период за изпълнение от един месец, вместо 4, като е в два етапа. Първият приключи, той беше за отвеждане на непречистените води. Вторият етап е ще продължи в рамките на около месец“, посочи Димитров.

Дейностите по изпускане на непречистени води, според "Софийска вода“, е необходимо да продължат  още месец до завършването на втория етап от ремонта на колектора. "Полагаме усилия да поддържаме всичко в изправност. Ако един такъв колектор се повреди, екологичният фактор ще бъде много по-съществен“, обясни директорът.