Социалните работници в Бургас ще се радват на повече бонуси от много техни колеги в страната, след като подписаха новия колективен трудов договор (КТД) с общината. Освен по-добри трудови възнаграждения той урежда и по-добри условия за работа.

Според изчисления на хора от бранша социалните работници в морския град ще си докарват по още една заплата, която ще е близка до средната за страната и дори може да я надвиши.

За работа в рискова среда работниците ще получават допълнителен годишен отпуск. За работещ към “Асистентска подкрепа" той е 2 дни, а за всички останали длъжности в сферата на социалните услуги бонусът е 5 работни дни освен годишния отпуск, е заложено в клаузите на новия КТД. Освен това общината се задължава да поема разходите за обучения и повишаване на професионалната квалификация на социалните работници.

“В последните години разширихме значително капацитета на социалните услуги в община Бургас. Сега дори кандидатстваме за още 2 нови социални услуги. Мисля, че заедно успяхме с новия колективен трудов договор да надградим постигнатото в предходния", заяви кметът Димитър Николов, след като положи подписа си на среща със синдикатите.

Социалните работници ще получават повече и като награда за професионалния си празник и за Великден, предаде "24 часа".

Бонусът им се вдига от 560 лв. до минималната заплата

Според новия КТД се увеличават и средствата за работно облекло от 350 до 500 лв. с изключение на служителите, на които то ще бъде осигурено от общината.

Допълнителен финансов стимул ще вземат социалните работници, ако има икономии във фонд “Работна заплата" за дадена услуга. Процент ще се разпределя между тях, като критерият ще е брой отработени дни, оценки от атестацията и резултати в края на календарната година.

Трудовото възнаграждение на социалните служители е съобразено с предстоящото увеличение на стандартите в сектора, което предвижда да бъде от 5 до 15%, но в Бургас разпределено по месеци с допълнителните бонуси ще бъде по-голямо.

Новият КТД влиза в сила от средата на юли и ще важи за срок от 2 г.

В последните години в Бургас назначават повече социални асистенти, които се грижат за самотни възрастни хора - за доставки на храна, включително и да мерят кръвното.

Очакванията на местната власт са, че с по-високите възнаграждения ще се увеличи и интересът към професията. За много от обявените свободни позиции в Бургас понякога трудно се намират хора и щатът остава непопълнен.

Общината увеличи до 31 август срока за кандидатстване на домакинствата с печки на твърдо гориво за подмяната им с уреди на пелети, газ или климатици.