Социални работници от Кюстендил излязоха на протест, предаде репортер на "Фокус“. Те се събраха на две групи в града под "Хисарлъка“, пред работните им места. Едночасовата предупредителна национална стачка е с няколко основни искания.

Първото от тях е 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година. Второто е свързано с осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на Агенцията за социално подпомагане, а третото - актуализация размера на средствата за представително работно облекло.

Социалните работници настояват и за промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

"Повече от 10 години средствата, които получаваме за работно облекло, са 250 лева. Нашата дирекция е позиционирана на три места. Имаме изнесено работно място в Трекляно, както и в Невестино. Социалните работници са хора, които помагат на хората в нужда, а кръгът на подпомаганите лица непрекъснато расте“, споделиха протестиращите.

1 000 лева е стартовата брутна заплата на един социален работник, който е с висше образование.

"Моята заплата, при 30-годишен трудов стаж, е 1 300 лева. Искаме 30 % увеличение на работните заплати. Сега младите колеги не се задържат“, коментира Милена Димитрова.