Около 70% от посетителите на социална кухня са работещи бедни, които имат покрив над глават си, но получават мизерно заплащане. Това каза в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус" Станислав Николов, организатор на работата на доброволческата социална кухна към храма "Св. Пророк Илия“ в столичния квартал "Дружба-2“.

"От социалната кухня могат да се възползват всички нуждаещи се. Всяка събота приготвяме топъл обяд – правим пакети със супа и други ястия, сандвич, хляб и други неща, които са предоставени от дарители. Често има плодове и десерт“, поясни Николов.

"Повечето посетители са редовни – те са от най-широкия спектър на всички нуждаещи се. Те не са бездомни, а майки с деца, пенсионери, млади хора също идват. Някои споделят съдбата си, най-различни проблеми има. Даваме им човешко отношение, а те ни отвръщат с усмивка“, разказа още той.

"Кухнята започна с 30 души, а днес приготвяме порции за 400 души седмично“, отчете Николов . "Дейността ни ще се разраства – трябват ни още доброволци. Искаме да предоставим по-разнообразен обяд, защото нашата идея е да могат нуждаещите се да се сдобият с храна за 2-3 дни с едно идване“, сподели плановете за кухнята Станислав Николов.

Хора, които работят, но имат нужда да бъдат допълнително подпомогнати, са най-честите ползватели на кухнята. Много майки с деца работят за мизерно заплащане и си добавят към менюто чрез кухнята – за тях и за малките, сподели впечатления от работата на кухнята организаторът й.

Няма сезон, в който посетителите да намаляват – те са еднакво гладни през зимата и през лятото, подчерта Николов, като каза, че дейността на кухнята е целогодишна. При буря, сняг и дъжд хората винаги са на линия в събота – вече 25 години.

"Постоянно се увеличава броят на социалните кухни към храмовете – в момена са 20 в цялата страна. Моята дъщеричка сама изяви желание да идва с мен, когато беше на 10 г – така прекарваме време с нея в социалната кухня, зареждаме се с положителна енергия и смисъл“, разказа Николов.

Доброволците са основно млади хора, някои водят и децата си с тях. "Има ги добрите примери. Нуждаещите са много благодарни. Има и някои, които, за съжаление са така смачкани от живота, че не могат да оценят това, което се прави за тях – ние обаче не ходим в кухнята с идеята някой да ни благодари“, завърши разказа си Станислав Николов.