Абсурден случай от Стамболийски. Над 1200 души живеят на един и същи адрес в махалата в града. Това показват данните на местната служба ГРАО. Къщата, която се намира на улица "Петко Рачов Славейков“ №31, фактически е приютила цяла избирателна секция. Имотът, в който трябва да има хиляди души, е пуст, тъй като неговите собственици са починали.

"На мястото не живее никой, парцелът е лично мой и празен. Купих го преди 20 години и оттогава всеки път преди избори питат дали няма общо с тях. Абсурдно е, но аз нищо не мога да правя", коментира собственикът на мястото.

От общината отричат изборен туризъм. Проблемът бил от 60 години. Когато къщите са построени, МВР ги записало на един адрес.

"Проблемът няма връзка с понятието изборен туризъм. Става въпрос за наследници на стари жители на града. Тази адресна регистрация е откакто съществуват улиците в града. Това е било края на населеното място и се е оформила махала върху частни и общински терени. От години не извършваме регистрация на адреса", обясни в ефира на "Здравей, България" главният експерт в служба  ГРАО към общината Радка Томова.  

Единствено законови промени могат да спрат този абсурд, смятат от общината. 

Експертът по сигурност Тихомир Безлов посочи, че казуси като този произлизат от проблема с легализацията на къщите в ромските квартали.

"Голяма част от ромските махали са незаконни, затова хората нямат опция да посочат, че пребивават там легално. Затова се регистрират толкова хора наведнъж на един адрес, но половината ги няма там, вероятно са заминали в Западна Европа. Това е един от проблемите с узаконяване на имотите на ромската общност. Когато се роди дете в такава ситуация, то не може да бъде вписано, оказва се, че не съществува, не може да бъде регистрирано на адрес. С политическа воля може да се реши въпросът", обясни той.