Смолянчани се поздравяват в социалните мрежи след избора на патриарх Даниил, предаде репортер на "Фокус“. Всички са горди че доскорошния Видинският митрополит и вече патриарх български – Даниил, е роден в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. В родопския град той завършва основното и средното си образование.

"Честито смолянчани, честито България! За втори път след екзарх Стефан – чест и признание за Родопа!“, пишат развълнувани родопчани в мрежата. Те припомнят, че той е втория високопоставен духовник от Родопа планина след Екзарх Стефан, роден в село Широка лъка, който е висш български православен духовник, софийски митрополит от 1922 до 1948 година и екзарх на Българската православна църква от 1945 до 1948 година. Автор е на множество статии, поучения, слова, речи, книги и други.

Сред останалите коментари и поздравления за избора на новия патриарх са: "Честит да ни е! Здрав и благословен!“, както и "Много добър от семейство за пример! Гордост на майка, баща и брат и пример за целия град! Бог да те пази и вдъхновява към успехи във всичко! Достоен!“, с радост и възхищение пишат смолянчани и родопчани в социалните медии.