Смолян ще има болнично вертолетно летище. Това решиха на заседание днес общинските съветници, предаде репортер на "Фокус“. Тя ще се намира на част от съществуващата в момента детска площадка, която е в непосредствена близост до МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ – Смолян и няма да засяга паркинга. Площта за изграждане на летището е 1355 кв. м. по скица проект от лицензиран геодезист и ще бъде бетонна площадка.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов поясни, че на място са идвали представители на Министерството на здравеопазването и заедно с представители от общината са огледали различни места в Смолян. "Оказва се, че това е единственото удобно място, близо е до болницата и подходящо за площадка. Трябва да придвижим нещата и част по-скоро да се случи това“, допълни кметът.

Изпълнителният директор на болницата в Смолян, д-р Марин Даракчиев отбеляза, че са свършили много работа във връзка с предстоящото изграждане на вертолетната площадка. "Направили сме авионавигационно обследване и имаме разрешение за тези координати от Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация“. Всичко е съгласувано. Оттук-нататък проектите трябва да се съгласуват още веднъж във Въздухоплавателната администрация Имаме целева субсидия от Министерството на здравеопазването“, поясни д-р Даракчиев. Той уточни, че сега се хеликоптерът каца на стадиона, но е много по-удобно да е до болницата.

Общинският съветник от "Нашият Смолян“, Елена Даскалова-Радева заяви, че е от изключителна важност изграждането на вертолетно летище. Тя припомни и как с решение от края на 1998 г. съществуващото дотогава летище е унищожено, защото имотите там са върнати на собствениците.

С пълно единодушие общинските съветници решиха да обявят от публична общинска собственост в частна общинска собственост, поради отпаднало предназначение 1355 кв. м., представляващи част от поземлен имот с по-голяма площ. Те дадоха съгласието си Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров“ АД Смолян да изпълни като възложител, обект: "Болничното вертолетно летище“.