Днес е кулминацията на събитията, посветени на отбелязването на 111 години от Освобождението на Родопите и празника на Смолян, предаде репортер на "Фокус“.

От 10.00 ч. на паркинга пред хотел "Смолян" ще се проведе първото ретро изложение и парад на Авто-мото ретро клуб - Смолян.

От 15.00 ч. на Връх Средногорец ще бъде отслужена панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец и Освобождението на Родопите и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника–костница.

От 17.30 ч. на Новия център в Смолян ще се поднесат венци и цветя пред Паметника на Полк. Владимир Серафимов.

От 19.30 ч. на бул. "България“ на Новия център ще се проведе и тържествената проверка – заря, посветена на 111 години от Освобождението на Родопите.

По време на Балканската война, българското военно чудо е подвигът на Двадесет и първи Средногорски полк на връх Кавгаджик - днес Средногорец. На 21 октомври 1912 г., под командването на полковник Серафимов, дружините на полка водят съдбоносна битка с 4 пъти по-многобройна турска армия за освобождението на българските села в Смолянско и на целия Родопски регион. Победата на българските воини е записана в националната ни история като "Родопската Шипка“, а полковник Серафимов е почитан в Родопите като освободител.