В Смолян тържествено бе отбелязана 187-годишнината от рождението на Васил Левски пред паметника му в двора на Профилираната природоматематическа гимназия, носеща името на Апостола, предаде репортер на "Фокус“. На събитието присъстваха зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров, председателят на Общинския съвет в града Димитър Кацаров, секретарят на общината Момчил Николов, началникът на Регионалното управление на образованието Никола Запрянов, председателят на общински комитет "Васил Левски“ Таня Марева, представители на различни институции в града, много граждани и ученици.

Представители на клуб "Млади възрожденци“ и приятели изнесоха рецитал, посветен на великия българин. Те припомниха, че със слово и дела и със своя личен пример Васил Левски става знаме и упование на своя народ. Младежите посочиха, че Левски е велик заради идеите и делата си. Той е уникална личност, съчетаваща същевременно духовник, революционер и държавник. Учениците отбелязаха още веднъж, че Апостолът е най-светлата личност в българската история, превърнал се в икона за всички българи и заслужил най-скъпото от един народ – неговата безрезервна любов.

Поздрав към присъстващите отправиха и децата от детска градина "Славейче“, които също пяха песни и рецитираха стихове, посветени на Апостола.

След това всички присъстващи склониха глави и на колене с едноминутно мълчание почетоха паметта на Левски и се преклониха пред неговите велики дела.

Гостите на събитието поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола.

По-късно на учениците от ППМГ "Весил Левски“ бяха раздадени грамоти от различни състезания, в които те са показали отлични резултати. На десетокласниците пък бяха връчени и удостоверенията за завършен първи гимназиален етап.

Организатори на честването на 187 години от рождението на Апостола в Смолян са община Смолян, Регионално управление на образованието – Смолян, Общински комитет "Васил Левски“ и ППМГ "Васил Левски“.